Karoliina

Perustietoja

Olen Karoliina Saraste, Jyväskylässä asuva 30-vuotias kokoomusvaikuttaja. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri (valtio-oppi, kulttuuripolitiikka) ja teen töitä työllisyysasiantuntijana eli ohjaan ihmisiä löytämään heille sopivia töitä ja kannustan ja motivoin tarttumaan tilaisuuksiin.

Vapaa-aikaani vietän politiikan parissa ja toimin tällä hetkellä Kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestön puheenjohtajana. Politiikan kentällä toimin myös Keski-Suomen hyvinvointialueen varavaltuutettuna ja turvallisuuslautakunnan varajäsenenä sekä kuntapuolella Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnassa. Vietän aikaa mielelläni myös musiikin ja kulttuurijuttujen parissa.

Miten päädyin mukaan politiikkaan?

Liityin kokoomukseen vuonna 2018, kun aloitin työt Keski-Suomen Kokoomuksen piiritoimistolla kunnallis- ja järjestösihteerinä. Politiikan rooli omaan elämääni kuuluvana palasena alkoi muotoutua kuitenkin jo aiemmin. Kiinnostus politiikkaa ja yhteiskuntaamme kohtaan on herännyt melko varhain kouluiässä ja yläasteella olin innoissani siitä, kun koulussa alkoi vihdoin yhteiskuntaopin opetus. Lukion jälkeen oli helppo valita opinnot valtio-opin parissa ja hyvä jatkumo politiikan opinnoille oli työtehtävät kunnallis- ja järjestösihteerinä, ja sittemmin muut luottamustehtävät ja sukeltaminen kunnolla politiikan syövereihin.

Ennen äänestysikää tuli katsottua monet vaalitentit ja vaalit olivat mielenkiintoista aikaa silloinkin, kun ei vielä saanut itse äänestää. Mietin vaaliväittelyitä katsoessa, että tuota haluaisin joskus tehdä itsekin ja olla mukana politiikassa. Kuitenkin aikuisiän ensimmäisinä vuosina kohtasin politiikan teemoja lähinnä teorian kautta ja vapaa-ajan täyttivät uuden opiskeluelämän mielenkiintoiset aktiviteetit, yhdistystoiminta ja harrastukset.

Kävin joskus Kokoomusnuorten ja Kokoomusopiskelijoiden uusien illassa tutustumassa toimintaan, mutta en lähtenyt vielä silloin aktiivisesti mukaan, vaan konkreettinen politiikan maailma sai odottaa vielä muutaman vuoden. Graduvaihe antoi tilaa itse tutkielman lisäksi myös muun elämän pohdinnalle, ja onneksi pian valmistumisen jälkeen löysinkin kuin tilauksesta työn politiikan parista.

Vaikka olenkin siirtynyt työelämässä kohti uusia kuvioita, muutaman vuoden aikana opin politiikasta kunnallis- ja järjestösihteerin työssä paljon. Vuoden 2019 eduskuntavaalien aikaan seurasin kiinnostuneena ehdokkaiden kampanjointikevättä työntekijän näkökulmasta ja oli mahtavaa päästä kokemaan edes jossain määrin, millaista vaalikampanjointi on käytännössä. Vaalien tulosta oli jännittävä odottaa, vaikkei omia ääniä ollut vielä laskettavana.

Ensimmäinen oma vaaliehdokkuuteni oli kuntavaaleissa kesäkuussa 2021. Tuolloin tein vaalityötä samanaikaisesti työntekijänä ja ehdokkaana, joten hommia riitti ja viimeiset esitteet luukutin kaatosateessa viimeisenä yönä ennen varsinaista vaalipäivää. Kuntavaalien myötä, ja erityisesti kampanjoinnin ja ihmisten tapaamisen, kuuntelemisen ja lukuisten hyvien keskusteluiden myötä, innostuin toden teolla politiikasta ja politiikan välttämättömyys ja tärkeys konkretisoitui eri tavalla kuin koskaan aiemmin.

Aluevaalit tulivat sopivan pian kuntavaalien jälkeen ja oli mahtavaa päästä taas kampanjoimaan ja tapaamaan ihmisiä vaaliteltoilla. Aluevaalit vahvistivat entisestään tunnetta siitä, että olen löytänyt oman politiikan polkuni ja toivottavasti se polku jatkuu vielä pitkään – nyt eduskuntavaalien merkeissä ja toivon mukaan monissa vaaleissa myös tulevina vuosina. Politiikassa on parasta ihmisten kuunteleminen, keskustelu ja aito vuorovaikutus. Se, että saa oppia jatkuvasti uutta ja vahvistaa ihmisten luottamusta yhteiskuntaan, itseensä ja toisiin ihmisiin.

Mitä tykkään tehdä vapaa-ajalla?

Musiikki ja kulttuuri ovat olleet vauvasta asti tärkeä kokonaisuus elämäni eri vaiheissa ja musiikkia on tullut harrastettua eri muodoissa käytännössä aina. Klassinen musiikki teoriaopintoineen ja sellotunteineen oli mieleinen harrastus lapsena ja nuorena, ja aikuisiässä ovat vaihdelleet erilaiset musiikkiprojektit opiskelijateatterin bändistä sukujuhlien musiikkipoppooseen, myös soittimien vaihdellessa.

Konserteissa käyminen on suosikkipuuhaani ja minut voi löytää yhtälailla Iron Maidenin keikalta huitomassa nyrkkiä ilmaan kuin Savonlinnan Oopperajuhllilta tai Sibeliuksen legendaaristen sinfonioiden ääreltä. Usein hyvän kulttuurikokemukseen kuuluu myös paikkakunnan palveluiden monipuolinen käyttö, kuten ruokailu kiinnostavassa ravintolassa, vierailu museossa tai yöpyminen hotellissa. Kulttuuri on laaja käsite, ja omaa sydäntä lähellä onkin mm. eri maiden ruokakulttuuri, ja erityisesti suomalaiset perinteiset maut ja taidokkaat uudenlaiset yhdistelmät, kulttuurimatkailu, historia ja perinteet.

Erityisesti kesällä vietän mielelläni aikaa Viitasaaren mökillä. Keiteleen laineiden liplatus tai myrskyisä aallokko – järven rannalla (ja toki veneessäkin) viihtyy aina. Viihdyn myös kesäisin Lapissa. Porot ovat söpöjä ja tunturien laella vallitsee ihana rauha, maisemien kauneudesta puhumattakaan.

Normaalioloissa käyn myös kuntosalilla, mutta nyt vaalikevään ajaksi irtisanoin salin jäsenyyden. 3.4. alkaen otan siis mielelläni vastaan suosituksia Jyväskylässä sijaitsevasta kuntosalissa, jossa ei ole älytöntä ruuhkaa ja jossa on viihtyisä ilmapiiri.