Jengirikollisuus kitkettävä

Vaaliteltoilla, kuten julkisessa keskustelussa muutenkin, on puhuttu paljon nuorten syrjäytymisestä ja mielenterveysongelmista. Huolta on aiheuttanut erityisesti kasvava jengirikollisuus. Vaikka Keski-Suomesta katsottuna pääkaupunkiseudun nuorisorikollisuusongelma saattaa vaikuttaa kaukaiselta, puheet ja uutiset leviävät nopeasti ja nyt on varmistettava, että Suomi ei ole Ruotsin tiellä ja kasvava jengirikollisuus saadaan vähenemään tehokkaasti.

Vaikka jengirikollisuus ei ole vielä Keski-Suomessa varsinainen turvallisuusuhka, on tärkeää huomioida sen vaikutus turvallisuuden tunteeseen. Jo uutiset kasvavasta jengirikollisuudesta ja katuväkivallasta herättävät huolta ja epävarmuuden tunnetta. Turvallinen suomalainen yhteiskunta on perusarvo, josta on välttämätöntä pitää kiinni. Jokaisen pitää voida luottaa siihen, että kotikaupunkien kaduilla on turvallista ja jengirikollisuudesta ei tule normaalia ilmiötä. Asiaan on tartuttava nyt, kun se on vielä mahdollista.

Vaaliteltoilla on keskusteltu myös nuorten harrastusmahdollisuuksien lisäämisestä ja mielenterveysongelmien ehkäisemisestä mielekkään tekemisen ja sosiaalisten kontaktien avulla. Nuorisorikollisuuden tielle päätymisen ehkäisyssä nuorten harrastusmahdollisuudet ovat tärkeässä asemassa. Kuitenkin myös kovat keinot on otettava käyttöön. Laki on tehty noudatettavaksi ja sitä rikkoessaan on kannettava vastuu asianmukaisin seurauksin.

Kokoomus on listannut 15 keinoa nuoriso- ja jengirikollisuuden ehkäisemiseksi. Listalla ovat muun muassa rikoksista annettavien rangaistusten koventaminen, turvallisuusviranomaisten resurssien ja toimivaltuuksien kasvattaminen sekä nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen. Myös kotouttamispolitiikassa on parannettavaa. 

Nostan tähän esimerkkeinä kaksi viidestätoista keinosta.

  • Kotoutumispolitiikkaan on tehtävä korjausliike, jossa punaiseksi langaksi otetaan työnteon ja kielen oppimisen velvoittavuus. Sosiaaliturvan pitää kannustaa työntekoon ja kielenoppimiseen, ne ovat avaimet integraatioon. Työnhakua ja työn vastaanottamista koskevien velvoitteiden on tultava voimaan heti oleskeluluvan saamisen jälkeen. Työikäisiltä on vaadittava pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä usean vuoden opiskelu- tai työhistoriaa Suomessa oleskelun ajalta ja riittävää kielitaitoa. Parannamme kielikoulutuksen laatua ja kielitaidon oppimista sekä velvoittavilla että palkitsevilla elementeillä.
  • Pysyvä oleskelulupa tulee myöntää vain sellaisille henkilöille, jotka eivät uhkaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, eivätkä ole syyllistyneet törkeisiin rikoksiin. Kansalaisuuden saamisen edellytyksiä on kiristettävä ottamalla käyttöön suomalaisen yhteiskunnan peruskurssin ja kurssikokeen hyväksytty suorittaminen sekä pidentämällä asumisaikavaatimusta.

Lue kaikki keinot kokoomuksen sivuilta: https://www.kokoomus.fi/kokoomus-esittaa-tiukkoja-toimia-jengi-ja-katuvakivallan-kitkemiseksi/